[ad_1] خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: روند سیاسی در عراق پس از برگزاری انتخابات موفقیت آمیز پارلمانی، با انتخاب رئیس پارلمان و سپس تعیین رئیس جمهور توسط نمایندگان، روی ریل اصلی خود قرار گرفت. این درحالی است که بیگانگان برای به شکست کشاندن فرایند سیاسی در عراق و ایجاد هرج و […]
[ad_1]
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: روند سیاسی در عراق پس از برگزاری انتخابات موفقیت آمیز پارلمانی، با انتخاب رئیس پارلمان و سپس تعیین رئیس جمهور توسط نمایندگان، روی ریل اصلی خود قرار گرفت. این درحالی است که بیگانگان برای به شکست کشاندن فرایند سیاسی در عراق و ایجاد هرج و مرج در این کشور توطئهچینی کرده بودند.
نمایندگان پارلمان عراق سه شنبه شب در چارچوب زمانی تعیین شده در قانون اساسی موفق شدند رئیس جمهوری آینده این کشور را تعیین کنند. رأی نمایندگان عراق برای تصدی این پست مهم در این کشور، کسی جز «برهم صالح» نامزد مورد حمایت اتحادیه میهنی کردستان نبود.
البته پیشتر نیز قاطبه گروه های شیعی راه یافته به پارلمان عراق به صورت یکصدا و یکپارچه اعلام کرده بودند که از نامزدی برهم صالح برای تصدی پست ریاست جمهوری حمایت می کنند. آنها درست به همین دلیل از گروه ها و جریان های مختلف کُردی خواسته بودند تا نامزد واحدی را برای تصدی پست ریاست جمهوری انتخاب کنند.
امشب نمایندگان پارلمان عراق شخصی را به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب کردند که همواره در طول حیات سیاسی خود مواضع اصولی و راهبردی را در چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی اتخاذ کرده است. این فرد یعنی برهم صالح همچنین از تجارب زیادی در عرصه سیاست برخوردار است.
برهم صالح در کارنامه خود عنوان نخست وزیر سابق منطقه کردستان عراق را به خود اختصاص داده است، وی از ژانویه ۲۰۰۱ تا اواسط سال ۲۰۰۴ نخست وزیر دولت منطقه کردستان عراق را برعهده گرفت و پس از سقوط رژیم بعثی صدام، مسئولیت های متعددی در دولت عراق برعهده داشت.
از جمله این مسئولیت ها می توان به معاون نخست وزیر در دولت ایاد علاوی در سال ۲۰۰۴، معاون نخست وزیری در دولت نخست نوری المالکی طی سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹، وزیر برنامه ریزی در دولت ابراهیم الجعفری در سال ۲۰۰۵ اشاره کرد.
صالح پیش از سال ۲۰۰۳ (سرنگونی صدام) ریاست دولتی محلی در استان سلیمانیه در شرق منطقه کردستان عراق را برعهده داشت. کاریزمای شخصیتی و توانمندی های برهم صالح در عرصه سیاست به قدری بالا بود که موجب شد وی لقب «دکتر میهن» را به خود اختصاص دهد.
برهم صالح همچنین از مقبولیت بسیاری در نزد شهروندان کُرد برخوردار است. غالبیت شهروندان کُرد بر این باور بودند که حزب دموکرات کردستان به دنبال آن است تا دامنه مدیریت ناکارآمد خود در اقلیم کردستان را تا بخش های کلانتری همچون ریاست جمهوریِ کشور، بگستراند. به همین دلیل آنها از برهم صالح برای تصدی پست ریاست جمهوری حمایت کردند.
همانطور که پیشتر گفته شد، برهم صالح همواره مواضع اصولی را در عرصه سیاست داخلی و سیاست خارجی اتخاذ کرده است. به عنوان نمونه وی همواره بر لزوم حل و فصل هرچه سریعتر اختلافات میان دولت مرکزی بغداد با اقلیم کردستان در یک فضای آکنده از دوستی تأکید کرده است.
بدون شک، برهم صالح به دلیل شخصیت سیاسی پخته و پشتوانه تجربی و همچنین مواضع اصولی و راهبردی که از آن برخوردار است می تواند طی چند سال آینده اختلافات میان دولت بغداد و اقلیم کردستان را به حداقل ممکن برساند. وی نشان داده که عزم جدی برای تحقق این مهم دارد.
مواضع برهم صالح در سیاست خارجی نیز امروز دیگر بر هیچکس پوشیده نیست. وی همواره در عرصه سیاست حضور چشمگیر داشته و تلاش کرده تا بهترین مواضع را در سخت ترین شرایط اتخاذ کند.
صالح از جمله افرادی است که همواره حمایت های بی دریغ جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت عراق را ارج نهاده و از تهران قدردانی کرده است؛ برخلاف بسیاری از همقطاران وی در اقلیم کردستان و در رأس آنها مسعود بارزانی که آنطور که باید و شاید چنین اقدامی نکردند.
به عنوان مثال، می توان به یکی از آخرین مواضع برهم صالح، رئیس جمهوری جدید عراق در قبال جمهوری اسلامی ایران و اقدامات ظالمانه ایالات متحده آمریکا علیه آن اشاره کرد. صالح از جمله افرادی بود که در خط مقدم اعتراض به تحریم های ضد ایرانی ایستاد.
در همین ارتباط، برهم صالح با تشریح مواضعش نسبت به تحریم های آمریکا علیه ایران گفت: «من به عنوان یک شهروند عراقی می گویم، ایرانی ها در زمان جهاد علیه صدام آغوش خود را به روی ما گشودند. برای همین شکی نیست که ما با ملت ایران ابراز هم دردی می کنیم و نمی خواهیم که هیچ آزاری به آنها برسد. اعمال تحریم ها علیه ایران تبعاتی برای عراق خواهد داشت و تنها محصور به ایران نخواهد بود. بنابراین چرا نباید عراق در موضع دفاع از همسایه اش، ایران، نباشد، در حالی که ما روابط در هم تنیده تاریخی با ایرانی ها داریم».
برهم صالح همچنین از معدود شخصیت های کُرد عراق محسوب می شود که صراحتا لب به تقدیر از جمهوری اسلامی ایران به دلیل حمایت های آن از اربیل در مواجهه با خطر تکفیریها، گشوده است. برهم صالح در این ارتباط تصریح می کند که جمهوری اسلامی ایران در زمان یورش داعش، کمک فراوانی به اقلیم کردستان کرد.
از سوی دیگر، از برهم صالح رئیس جمهوری جدید عراق می توان به عنوان یک شخصیت قاطع در برابر دخالت های بیگانگان یاد کرد. صالح در برابر فشارهای ایالات متحده آمریکا جهت منصرف ساختن وی از ورود به کارزار انتخابات ایستادگی فراوانی از خود نشان داد.
به عنوان مثال، منابع آگاه اعلام کردند که «مک گورک» مقام آمریکایی در هنگام رأی گیری برای انتخاب رئیس جمهوری عراق، با برهم صالح تماس برقرار کرده و از وی می خواهد تا کرسی ریاست جمهوری را به نفع نماینده مسعود بارزانی رها کند.
با این حال، آخرین پاسخ برهم صالح به آمریکایی ها نیز آب سردی بر تمامی برنامه ریزی های آنها جهت روی کار آوردن مهره خود به عنوان رئیس جمهور در عراق، بود. آخرین گزارش ها حاکی از آن است که صالح به آمریکایی ها پیغام می دهد که این موضوع کاملا به عراق ربط دارد و نه به دیگران. وی به آنها می گوید که دخالت واشنگتن در امور بغداد یک اشکال بزرگ است.
بر اساس آنچه که گفته شد، به نظر می رسد در سایه مدیریت داهیانه برهم صالح به عنوان رئیس جمهوری عراق، بخش مهمی از مشکلات این کشور در عرصه داخلی و خارجی حل و فصل شود.
هرچند که حتی پیش از برگزاری جلسه پارلمان برای تعیین رئیس جمهور، بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی شانس برهم صالح برای تصدی این پست را بیش از دیگران اعلام کرده بودند اما کارشکنی های حزب دموکرات کردستان به ریاست مسعود بارزانی موجب شد تا گروه ها و جریان های کُردی نتوانند بر روی یک نامزد مشخص و واحد برای ورود به کارزار انتخابات به توافق دست یابند.
[ad_2]
Source link