[ad_1] کاروتنوئیدها رنگدانههایی ارگانیک هستند که در گیاهان و برخی انواع خاص قارچها و جلبکها وجود دارند. کاروتنوئیدها عامل رنگ زرد-نارنجی در چیزهایی مانند هویج، زرده تخم مرغ، ذرت، و نرگس زرد هستند. به گزارش “وری ول هلث”، بیش از ۷۵۰ کاروتنوئید طبیعی وجود دارند، اما تنها حدود ۴۰ مورد از آنها در رژیم غذایی […]
[ad_1]
به گزارش “وری ول هلث”، بیش از ۷۵۰ کاروتنوئید طبیعی وجود دارند، اما تنها حدود ۴۰ مورد از آنها در رژیم غذایی عادی انسان دیده میشوند.
رایجترین کاروتنوئیدهای غذایی شامل آلفا کاروتن، بتا کاروتن، بتا کریپتوزانتین، لوتئین، زیزانتین، و لیکوپن میشوند.
آلفا کاروتن، بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین همگی میتوانند در بدن به ویتامین A. تبدیل شوند و به عنوان کاروتنوئیدهای پروویتامین A. شناخته میشوند. کاروتنوئیدهای دیگر که به آنها اشاره شد نمیتوانند به این ویتامین تبدیل شوند. در عوض، آنها به نام کاروتنوئیدهای غیر پروویتامین A. شناخته میشوند. برای بیشتر افراد، بتا کاروتن منبع اصلی ویتامین A. است.
فواید سلامت
فواید بینایی
افزون بر این، مکملهای لوتئین و زیزانتین گاهی اوقات برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای چشم و بهبود عملکرد چشم تجویز میشوند.
فواید قلبیعروقی
همچنین، کاروتنوئیدها ممکن است به بهبود آترواسکلروز اولیه که هنوز به بیماری قلبیعروقی کامل تبدیل نشده است، کمک کند. با این وجود، به نظر میرسد این فواید قلبیعروقی تنها در صورت مصرف بلند مدت کاروتنوئیدها (یک مطالعه بازه زمانی ۹ تا ۲۰ سال را پیشنهاد داده بود) حاصل میشوند.
محافظت در برابر پیری پوست
مکملهای لیکوپن و بتا کاروتن در پیشگیری از قرمزی پوست ناشی از مواجهه با پرتو فرابنفش نیز موثر عمل میکنند. این اثر زمانی که مکمل لیکوپن یا بتا کاروتن با ویتامین E. ترکیب میشود هرچه بیشتر خود را نشان میدهد.
محافظت در برابر سرطان پوست
فواید سلامت بالقوه
سلامت استخوان: یک مطالعه نشان داد که کاروتنوئیدها، به ویژه لیکوپن، دارای اثری مثبت بر سلامت استخوان هستند. مطالعهای دیگر نیز نشان داد که مصرف بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین میتواند خطر ابتلا به استئوپنیا (شرایطی که در آن استخوانها ضعیفتر از حد عادی هستند) را کاهش دهد.
کاهش سرعت زوال روانی: مقالهای پزشکی که در نشریه Journal of American Medical Association منتشر شد، نشان داد که مصرف مکمل بتا کاروتن در بلند مدت ممکن است فواید شناختی را ارائه کند.
تقویت ایمنی: تصور بر این است که کاروتنوئیدها ایمنی بدن را تقویت میکنند، به ویژه کاروتنوئیدهای پروویتامین A، زیرا ویتامین A. به خودی خود برای عملکرد خوب سیستم ایمنی بدن ضروری است.
سرطان ریه: برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف کاروتنوئیدها با کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد غیر سیگاری مرتبط بوده است. با این وجود، آزمایشهای بالینی نشان نداده اند که مکملهای کاروتن میتوانند به پیشگیری از سرطان ریه کمک کنند.
کاهش خطر سرطان پستان و سرطان پروستات: در شرایطی که همچنان بررسیها ادامه دارند، مطالعات بسیاری نشان داده اند که کاروتنوئیدها، به ویژه لیکوپن، دارای آثار ضد سرطان بر سرطانهای وابسته به هورمون جنسی، مانند سرطان پستان و سرطان پروستات هستند.
دوز مصرفی و آماده سازی
– برای نوجوانان و بزرگسالان، ۶ تا ۱۵ میلی گرم مکمل بتا کاروتن (۱۰، ۰۰۰ تا ۲۵، ۰۰۰ واحد ویتامین A) در روز
– برای کودکان، ۳ تا ۶ میلی گرم مکمل بتا کاروتن (۵، ۰۰۰ تا ۱۰، ۰۰۰ واحد ویتامین A) در روز
اگرچه کمبود ویتامین A. در کشورهای توسعه یافته نادر است، اما در کشورهای در حال توسعه، به ویژه در کودکان بسیار شایع است.
– هویج
– انبه
– گوجه فرنگی
– آلو
– سیب زمینی شیرین
– کیل
– اسفناج
– طالبی
– کدو زمستانی
– زردآلو
– نارنگی
– برگ شلغم
– فلفلهای قرمز
– ذرت زرد
– پلانتین
عوارض جانبی احتمالی
افزایش خطر سرطان ریه
کاروتنمیا
کاروتنمیا برگشت پذیر است و در شرایطی که معمولا به واسطه دریافت بیش از حد از طریق غذا رخ میدهد، مصرف بیش از حد مکملها نیز میتواند موجب آن شود.
رتینوپاتی کانتازانتین
لیکوپنودرمیا
واکنش آلرژیک
اگر در حال حاضر دارو مصرف میکنید، پیش از آغاز مصرف هر نوع مکمل کاروتنوئیدی با پزشک خود مشورت کنید. به طور خاص، مکملهای بتا کاروتن ممکن است واکنشهای منفی با داروهای کاهنده کلسترول داشته باشد.
[ad_2]
Source link