[ad_1] آغاز فصل بهار تغییرات گستردهای در طبیعت و شیوه زندگی انسانها اتفاق میافتد، از جمله نحوه تغذیه و برنامه غذایی افراد که دستخوش دگرگونیهای قابل توجهی میشود. شاید این سوال در ذهن بسیاری از خوانندگان به وجود آید که به طورمعمول افراد الگوی غذایی مورد دلخواه را دنبال میکنند و به آن عادت کرده […]
[ad_1]
آغاز فصل بهار تغییرات گستردهای در طبیعت و شیوه زندگی انسانها اتفاق میافتد، از جمله نحوه تغذیه و برنامه غذایی افراد که دستخوش دگرگونیهای قابل توجهی میشود. شاید این سوال در ذهن بسیاری از خوانندگان به وجود آید که به طورمعمول افراد الگوی غذایی مورد دلخواه را دنبال میکنند و به آن عادت کرده اند، پس چگونه فصل بهار برنامه غذایی آنها را تغییر میدهد؟
چنانچه در مطالب این روزهای بخش سلامت نمناک بیشتر عنوان میشود در فصل بهار و حتی پیش از آغاز سال نو، فروش نوبرانههای پرطرفدار مخصوص این فصل مانند چغاله بادام، گوجه سبز و … رونق پیدا میکند. این میوههای نوبرانه اغلب با قیمت زیادی توسط مغازه دارها و دستفروشان به فروش میرسد. این بازار تا جایی گرم میشود که دست فروشان، فروش باقالا و لبو مخصوص زمستان را کنار گذاشته و به سراغ میوههای نوبرانه بهار میروند.
مواد غذایی که در فصل بهار بیشتر در دسترس همگان قرار دارند:
میوهها
برخی از این میوهها سرشار از کاروتنوییدها (پیش ساز ویتامین A.) هستند مانند طالبی، زردآلو، آلو، هلو و شلیل، و برخی دیگر منابع ویتامین C. میباشند مانند شاه توت و توت فرنگی.
هندوانه از مقدار زیادی آب تشکیل شده است و حاوی مادهای به نام پلی فنل است که به عنوان نوعی آنتی اکسیدانها موجب پیشگیری بسیاری از بیماریها میشود.
سیب گلاب نیز اگر با پوست مصرف شود منبع خوبی از فیبر غذایی و پکتین است که در حفظ سلامت انسان و پیشگیری از یبوست نقش مهمی دارد.
سبزیها
همچنین سبزیجات منابع غنی از ویتامین C. هستند که در سلامت لثه ها، دندانها و استخوان ها، بهبود زخم ها، سلامت پوست و افزایش قدرت ایمنی بدن تأثیر دارد.
ولی مهمتر از همه، فیبر غذایی و آنتی اکسیدانهای موجود در میوهها و سبزیجات است که در کاهش چربیهای نامطلوب خون، متعادل نگاه داشتن فشار خون، حفظ سلامت قلب و عروق و پیشگیری از بسیاری از بیماریها از قبیل: اختلالات قلبی- عروقی و سکتههای قلبی و مغزی، برخی از انواع سرطان، به خصوص سرطان دستگاه گوارش، پرفشاری خون، دیابت و بعضی بیماریهای دیگر بسیار مفید و مؤثر میباشند.
استفاده از سبزیهای تازه و شاداب فصل بهار، علاوه بر کمک به سلامتی و شادابی میتواند تنوع بسیاری در تغذیه افراد ایجاد کند مثلا میتوان از سبزیجات بهاری در تهیه انواع غذاها استفاده کرد مثلا انواع خورش ها، پلوها، کوکوهای مختلف، دلمه، انواع آش و سوپ چنانچه با سبزیهای تازه طبخ شوند علاوه بر مفید بودن، بسیار خوش عطر و بو و خوشمزه و لذیذ میباشند.
از سبزیهای این فصل مانند کنگر و ریواس که دارای خواص زیادی هستند میتوان برای تهیه خورش استفاده کرد. همچنین سبزیجاتی مانند والک و قازآیاقی (شبیه پای غاز) را بیشتر مصرف کنید.
اشکال مصرف میوههای نوبرانه و تدابر مورد نیاز
۱. معمولا کودکان و نوجوانان با مشاهده این میوهها به گمان اینکه تمیز و شسته شده اند، آنها را خریداری کرده و بلافاصله با ریختن مقداری نمک میل میکنند. در صورتی که این میوهها تمیز و ضدعونی شده نیستند و آبی که روی آنها پاشیده شده است تنها به دلیل حفظ تازگی و خوش منظره نگه داشتن آنها است. برخی از فروشندگان از آب چاه و یا آب جوی برای شستن میوهها استفاده میکنند که مشتریان را مبتلا به بیماریهای گوارشی و عفونی میکند که عوارض جدی در پی دارند.
۲. میوههای نوبرانه از نظر طعم، رنگ و بو و کیفیت بافتی، در مقایسه با میوههای رسیده در سطح پایین تری قرار دارند.
۳. میوههای نوبرانه به دلیل اینکه به طور کامل رشد نکرده اند ارزش غذایی کمتری نسبت به میوههای رسیده دارند، مخصوصا ویتامینهای آنها کمتر از میوههای رسیده است.
۴. میوههای نوبرانه معمولا بسیار گرانتر از میوههایی است که در فصل مربوطه در اختیار همه قرار میگیرد.
۵. در طب سنتی یک اصل کلی برای خوردن میوهها وجود دارد و آن رعایت تقویم فصلی میوه هاست. یعنی هر میوهای بسته به نیازهای موجودات و انسانهای هر اقلیم به وجود میآید. بهتر است میوههای همان سرزمینی که در آن زندگی میکنید را مصرف کنید و هر میوهای را در در فصل رشد آن میل نمائید.
۶. فرآیند رشد میوههای نوبرانه در طبیعت طی نشده است بنابراین مصرف آنها موجب سنگینی، درد و سوزش معده، تهوع و دل درد در افراد میشود.
۷. افرادی که انواع حساسیتهای بهاری دارند در مصرف میوهها باید احتیاط لازم داشته باشند.
۸. با گرمتر شدن هوا، تنوع میوهها بیشتر میشود، بنابراین برای مصرف میوهها عجله نکنید و اجازه بدهید در زمان خودشان (نزدیک به تابستان) آنها را تهیه و میل کنید.
توصیههایی در مورد مصرف نوبرانهها
۱. گوجه سبز
دیر هضم بودن این میوه نوبرانه منجر به بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، دل درد، یبوست و ضعف معده میشود
مزه ترش گوجه سبز برای دندانها بسیار مضر است؛ مخصوصا اینکه کاملا باید توسط دندانها جویده شود که تاثیر بدی روی دندانها میگذارد.
سموم کشاورزی در میوههایی مانند گوجه سبز، چغاله بادام و زردآلوی کال که نارس چیده میشوند بیشتر وجود دارد.
از مصرف نمک به همراه میوههای نوبرانه باید خودداری کرد.
۲. چغاله بادام
چغاله بادام در کودکان سبب استحکام دندان میشود.
خوردن چغاله بادام برای افرادی که دارای معده ضعیفی هستند و در هضم آن دچار مشکل میشوند توصیه نمیشود.
استفاده از این نوبرانهها به صورت خورش و ترشی انداختن آنها (با سرکه محلی طبیعی) بسیار مناسبتر است.
۳. زردآلو
۴. هندوانه
اگر پس از مصرف نوبرانهها دچار اختلال در سیستم گوارشی شدید بهتر است از دمنوش زنجبیل استفاده کنید تا عوارض ناشی از آن از بین برود.
منبع:نمناک
[ad_2]
Source link