باید‌ها و نباید‌های شستشوی قهوه جوش
باید‌ها و نباید‌های شستشوی قهوه جوش

[ad_1] قهوه‌جوش بهترین دوست شما است، این‌طور نیست؟ تمیز نگه‌داشتن قهوه‌جوش باعث می‌شود این دوستی دوام بیش‌تری داشته باشد. ساختار قهوه‌جوش به صورتی است که شکننده نیست. هیچ راهی وجود ندارد که این دستگاه از کار بیافتد، مگر این‌که آن را بشکنید. خب حال ببینیم که چطور می‌توانیم به بهترین حالت ممکن قهوه‌جوش خود را […]

[ad_1]

باید‌ها و نباید‌های شستشوی قهوه جوش

قهوه‌جوش بهترین دوست شما است، این‌طور نیست؟ تمیز نگه‌داشتن قهوه‌جوش باعث می‌شود این دوستی دوام بیش‌تری داشته باشد. ساختار قهوه‌جوش به صورتی است که شکننده نیست.

هیچ راهی وجود ندارد که این دستگاه از کار بیافتد، مگر این‌که آن را بشکنید. خب حال ببینیم که چطور می‌توانیم به بهترین حالت ممکن قهوه‌جوش خود را تمیز کنیم. در این مطلب از مجله دلگرم به نحوه تمیز کردن قهوه‌جوش می‌پردازیم.

تمیز کردن قهوه‌جوش در منزل

تمیز کردن قهوه جوش زمان زیادی نمی‌برد، اما نیازمند آن است که به بعضی از قسمت‌ها توجه بیش‌تری داشته باشید و دقت کنید که شست‌وشو با آب و صابون باعث می‌شود اشیاء لغزنده بشوند، پس باید آن را محکم در دست بگیرید. به‌علاوه قبل از این‌که شروع به شستن کنید، بگذارید قهوه‌جوش خنک شود یا حداقل خیلی داغ نباشد.

۱. برای شستشوی قهوه جوش قهوه‌جوش را خالی کنید

اولین و ساده‌ترین قدم برای تمیز کردن قهوه‌جوش خالی کردن قهوه‌جوش است. قسمت بالایی، پیستون، و بقیه بخش‌ها را جدا کنید و دانه‌های قهوه را از داخل آن خارج کنید.

این کار را می‌توانید هم با کفگیر و هم با قاشق پلاستیکی انجام دهید، اما سعی کنید با ابزار سفت و فلزی کار انجام ندهید چرا که شیشه قهوه‌جوش ترک برمی‌دارد.

پیشنهاد می‌کنم دانه‌های قهوه را در سینک ظرف‌شویی نریزید، زیرا در طولانی‌مدت باعث گرفتگی می‌شود. به‌جای آن می‌توانید آن‌ها را در سطل زباله ریخته و یا به‌عنوان کود برای گیاهان خود استفاده کنید.

هر روشی را که انتخاب کردید، سعی کنید تا جایی که می‌توانید دانه‌های قهوه را از دستگاه جدا کنید. مقداری از آن‌ها در قهوه‌جوش باقی می‌مانند و اشکالی هم ندارد، زیرا شما قادر نخواهید بود تمام آن‌ها را بیرون بکشید.

۲. برای شستشوی قهوه جوش یک شست‌وشوی سریع با آب انجام دهید

داخل قهوه‌جوش را با آب داغ و کافی پرکنید. دریچه را کنار بزنید و پیستون را فشار دهید تا همه قسمت‌ها به‌خوبی شسته شوند. حتی ذره‌های مانده در صافی نیز باید پاک شوند.

اگر نشدند، نگران نشوید، بعداً به این موضوع خواهیم پرداخت. زمانی که کاملاً دستگاه را با آب تمیز کردید، آب داخل آن را خالی کنید و اجزاء آن را از هم جدا کنید. نحوه و دستورالعمل انجام این کار باید در دفترچه راهنمای دستگاه باشد، در غیر این صورت باید از انبردست و پیچ‌گوشتی استفاده کنید.

جدا کردن اجزا در برخی از قهوه‌جوش‌های فرانسوی بسیار ساده است؛ کافی است قسمت‌های مشخصی را فشار بدهید. در گروهی دیگر از قهوه‌جوش‌ها هم باید برای انجام این کار از ابزار خاص استفاده کنید.

با این‌حال کار سختی نبوده و چنددقیقه‌ای بیش‌تر از شما وقت نمی‌گیرد. ترتیب و نحوه قرارگیری اصلی اجزاء قهوه‌جوش مثل لایه‌های صافی را به خاطر بسپارید. بهتر است یک عکس یا فیلم کوتاه از دستگاه بگیرید تا برای سرهم کردن اجزاء به آن‌ها مراجعه کنید.

۳. برای شست‌وشوی قهوه جوش از ترکیب جوش‌شیرین و سرکه استفاده کنید

اکثر خانواده‌ها مقداری جوش‌شیرین و سرکه در گوشه آشپزخانه خود دارند. پس این دو را آماده کنید و در یک کاسه به اندازه‌های یکسان جوش‌شیرین و سرکه بریزید. لطفاً برای انجام این کار دست‌کش پلاستیکی دست کنید.

ترکیب حاصل کف خواهد کرد و این امری طبیعی است. بعد از چند دقیقه کف آن نشست خواهد کرد، اما لازم نیست تا آن زمان صبر کنید. یک اسفنج و یک قلم‌مو پلاستیکی و نرم بردارید. اسفنج را به ترکیب آغشته کنید و به تمام قسمت‌ها قهوه جوش از جمله پارچ آن بزنید و بگذارید ۵ دقیقه روی آن‌ها بماند.

جوش‌شیرین در از بین بردن جرم و حل کردن هرگونه کثیفی در اجزاء قهوه‌جوش، بهترین است. سرکه برعکس آن، در خنثی کردن بوی نامطبوع و از بین بردن بقیه جرم‌ها کمک می‌کند. این‌یک ترکیب امتحان شده است و در بسیاری از مسائل خانه به شما کمک می‌کند.

برگردیم به قهوه‌جوش، بعد از ۵ دقیقه اجزاء مختلف آن را بازرسی کنید. اگر جرم زیادی در آن‌ها باقی نمانده بود، کافی است با اسفنج روی آن‌ها بکشید سپس با آب بشویید.

اگر اجزای قهوه‌جوش مانند قبل کثیف بودند، شروع کنید با قلم‌مو پلاستیکی آن را تمیز کنید. قسمتی که بسیار حائز اهمیت است، صفحه صافی است که بسیار شکننده است و پر از منافذ و روزنه است که ته نشست قهوه در آن‌ها باقی می‌ماند.

از این رو از ترکیب جوش‌شیرین استفاده کنید و اگر می‌خواهید دستگاه را کاملاً پاکیزه کنید می‌توانید صافی را هم با کمک قلم‌مو تمیز کنید. بعد ازاین که کار به اتمام رسید، همه قسمت‌ها را با آب داغ بشویید.

درنهایت نباید هیچ بوی نامطبوعی حتی بوی سرکه به مشام برسد و تمام قسمت‌های فلزی و شیشه‌ای باید کاملاً تمیز شده باشند. دقیقاً مثل انگشتی که از شدت تمیزی صدای جیرجیر می‌دهد. اگر شاهد کثیفی و یا به‌جا ماندگی ماده‌ای مثل روغن بودید، مجدداً از ترکیب سرکه و جوش‌شیرین به آن قسمت بزنید.

درآخر، قسمت بیرونی قهوه‌جوش و دهنه آن، که همیشه مقداری قهوه در این قسمت خشک‌شده است، را فراموش نکنید. در بعضی از قهوه‌جوش‌ها، پارچ از بدنه قهوه‌جوش (پلاستیکی یا غیره) جدا نمی‌شود؛ اگر قهوه‌جوش شما هم به این شکل است، دقت کنید که بدنه را به‌خوبی تمیز کنید.

۴. در زمان شستشوی قهوه جوش بگذارید اجزای قهوه‌جوش خشک شوند، سپس آن‌ها را سرهم کنید.

زمانی که همه‌چیز به‌خوبی تمیز شد، همه قسمت‌ها را با دستمال‌کاغذی خشک‌کنید و یا بگذارید چند ساعت به همان شکل بمانند تا کاملاً خشک شوند.

اگر هرگونه رطوبتی در اجزای قهوه‌جوش باقی بماند، به‌مرورزمان باعث زنگ زدن قسمت‌های فلزی و یا ایجاد کپک می‌شود. پس زمانی که تمام اجزا کاملاً خشک شدند، آن‌ها را سرهم کنید. برای این‌که بدانید دقیقاً باید چه‌کار کنید، به عکس یا فیلمی که در ابتدا گرفتید مراجعه کنید.

هنگام تمیز کردن قهوه‌جوش چه‌کار‌هایی را نباید انجام دهیم؟

وقتی‌که برای اولین بار می‌خواهید قهوه‌جوش را بشویید ممکن است بعضی موارد را فراموش کنید که این کاملاً طبیعی است و برای این‌که همه مراحل را به‌خوبی انجام دهید کمی زمان لازم است. در این قسمت به چند نکته که باید موردتوجه قرار بگیرند اشاره می‌کنیم:

۱. روغن قهوه را فراموش نکنید.

قهوه، قهوه است و من واقعاً فکر نمی‌کردم که در ترکیب خود هیچ‌گونه روغنی داشته باشد تا زمانی که از زاویه دیگری به لیوان قهوه‌ام نگاه کردم. یک‌لایه نازک، رنگارنگ، و براق در سطح قهوه وجود دارد.

وقتی قهوه دم کشیده را می‌نوشید، مقدار اندکی از این روغن در فنجان باقی می‌ماند که بلافاصله قابل‌تشخیص نیست مگر این‌که فنجان شما تیره‌رنگ باشد. برق رنگین‌کمانی این روغن روی زمینهٔ تیره کاملاً مشخص است.

به همین دلیل است که به شما پیشنهاد کردم از ترکیب سرکه و جوش‌شیرین برای تمیز کردن قهوه‌جوش استفاده کنید چراکه این ترکیب روغن را کاملاً تمیز می‌کند بدون این‌که لیوان شما بوی صابون به خود بگیرد.

اگر با این بو مشکلی ندارید می‌توانید از صابون مخصوص ظروف استفاده کنید. دقت کنید که تمام اجزاء را به‌خوبی تمیز کنید تا هیچ کثیفی و روغنی در گوشه و کنار قهوه‌جوش پنهان نماند.

۲. از قلم‌مو‌های فلزی و سیمی و شوینده‌ها برای پاک کردن شیشه قهوه‌جوش استفاده نکنید.

هم برای شما و هم زیبایی و سلامت قهوه‌جوش بهتر است که به‌هیچ‌عنوان از ابزار فلزی برای تمیز کردن استفاده نکنید. با گذر زمان شیشه قهوه‌جوش خراش برمی‌دارد و شکننده می‌شود. پس از مصرف آن‌ها به هنگام شستن قسمت‌های شیشه‌ای خودداری کنید.

۳. فراموش نکنید که هر جزء را جداگانه خشک‌کنید.

خشک‌کردن تمام اجزاء ازجمله صافی، پیستون، و دریچه قهوه‌جوش باعث می‌شود که هیچ‌گونه زنگ زدنی در دستگاه شما اتفاق نیافتد و این خود عامل طول عمر بیش‌تر قهوه‌جوش می‌شود.

دلیل دیگر برای خشک‌کردن کامل هر قسمت این است که قارچ و کپک در نواحی مرطوب رشد می‌کنند و اگر مقداری آب در یک محیط بسته وجود داشته باشد باعث به وجود آمدن کپک می‌شود.

چگونه قهوه‌جوش را برای مدت بیش‌تری تمیز نگه‌داریم؟

بخشی از نظافت قهوه‌جوش این است که بین هر شست‌وشو از قهوه‌جوش خود مراقبت کنید. برای مثال فرض می‌کنیم که شما روزی دومرتبه از قهوه‌جوش استفاده می‌کنید.

لازم نیست که هر روز از دستورالعملی که برایتان گفتم استفاده کنید، اما حداقل دو بار در هفته باید قهوه‌جوش را بشویید. در این قسمت می‌خواهم چند راهکار به شما یاد بدهم که برای هر بار شست‌وشو کار زیادی برای انجام دادن نداشته باشید.

۱. همیشه بعد از هر بار مصرف، قهوه‌جوش را کاملاً با آب بشویید.

بعد از هر بار قهوه دم کردن، نه‌تن‌ها دانه‌های قهوه را از قهوه‌جوش خارج کنید، بلکه روغن به‌جامانده را نیز پاک‌کنید. قهوهٔ خشک‌شده در قهوه‌جوش ظاهر کثیفی را ایجاد می‌کند، بوی بدی داشته و با گذر زمان در طعم قهوه تأثیر می‌گذارد.

پس همیشه دقت داشته باشید تا زمانی که مایع قهوه‌ای از قهوه‌جوش بیرون می‌ریزد آن را با آب داغ بشویید و درحالی‌که پیستون را خارج کرده‌اید، بگذارید چند دقیقه هوا بخورد.

۲. هیچ‌وقت نگذارید دانه‌های قهوه ساعت‌ها در داخل قهوه‌جوش بمانند.

اگر دانه‌های قهوه در قهوه‌جوش باقی بمانند باعث می‌شوند قهوه‌های بعدی که دم می‌کنید طعم کهنگی داشته باشند و همچنین شستشو‌های اصلی را برایتان سخت‌تر می‌کنند.

پس همیشه دقت کنید که برای تمیز کردن قهوه‌جوش تمام‌دانه‌های قهوه را از دستگاه بیرون آورید، زیرا به‌جا ماندن آن‌ها عواقب خوبی را به دنبال نخواهد داشت. به‌علاوه، هرچه این دانه‌ها مدت بیش‌تری در قهوه‌جوش بمانند، صافی هم مدت زیادی در تماس با روغن قهوه خواهد بود.

۳. روغن قهوه را دست‌کم نگیرید.

مجدداً به روغن قهوه اشاره کردم چراکه افراد اندکی این موضوع را جدی می‌گیرند. این روغن در مقادیر بسیار کم وجود دارد، اما در طولانی‌مدت اثر خود را روی قهوه‌جوش می‌گذارد.

لکه‌های روغن (که بعد از چند هفته پدیدار می‌شوند) کار کردن با پیستون را برایتان دشوار می‌کنند و فضایی که ایجاد می‌کنند مناسب برای رشد باکتری و حتی کپک خواهد بود.

به همین دلیل است که باید تمامی قسمت‌ها اعم از پارچ، صافی، پیستون، و دریچه را کاملاً با ترکیب سرکه و جوش‌شیرین و یا صابون مخصوص ظروف بشویید.

۴. اگر لازم شد، قطعات قهوه‌جوش را عوض کنید.

در آخر قهوه‌جوش شما قدیمی خواهد شد. بعضی از قطعات مثل پارچ همچنان کارایی خواهد داشت و پابرجا خواهند ماند. اما بقیه قسمت‌ها مثل توری صافی یا پیستون ممکن است با گذر زمان بشکنند. یا شاید بخشی از آن‌ها زنگ بزند، که در تماس بودن آن با قهوه خیلی جالب نیست.

پس در تعویض قطعات قهوه‌جوش در زمانی که دیگر خوب عمل نمی‌کردند تردید نکنید. در ابتدا سعی کنید تعمیرشان کنید، اما اگر نشد، یک قطعه جدید تهیه کنید. در برخی موارد مجبور خواهید بود کل دستگاه را عوض کنید که این هم هیچ اشکالی ندارد.

منبع: دلگرم

[ad_2]

Source link