[ad_1] رابطه تغذیه و داشتن پوستی سالم و شاداب نکاتی درمورد تغذیه و نقش غذا در داشتن پوستی سالم نقش غذا در پیشگیری یا تشدید بیماریهای مختلف کاملاً مشخص نیست . درمورد بیماریهای پوستی نیزنمی توان نقش غذا را ازآنچه هست بیشتر جلوه داد. اما نکات مهمی درمورد غذاها ونقش آنها درایجاد یا بهبودی بیماریهای […]
[ad_1]
رابطه تغذیه و داشتن پوستی سالم و شاداب
نکاتی درمورد تغذیه و نقش غذا در داشتن پوستی سالم
نقش غذا در پیشگیری یا تشدید بیماریهای مختلف کاملاً مشخص نیست . درمورد بیماریهای پوستی نیزنمی توان نقش غذا را ازآنچه هست بیشتر جلوه داد.
اما نکات مهمی درمورد غذاها ونقش آنها درایجاد یا بهبودی بیماریهای پوستی وجود دارد که دراین مطلب به آنها اشاره مختصری خواهیم کرد.
در شیرخوارانی که دچار بیماری درماتیت آتوپیک هستند نقش شیرمادر کاملاً تایید شده است.
شیرمادر با داشتن فاکتورهای حفاظتی بسیار از جمله IgA می تواند از ورود آنتی ژنها به سیستم گردش خون شیرخوار جلوگیری کرده و به این طریق از آلرژی بیشتر نسبت به مواد غذایی جلوگیری کند.
لذا به مادران شیرخواران آتوپیک حتماً باید توصیه شود که از دادن شیرخود به شیرخوار غفلت نورزند.
درماتیت آتوپیک همان درماتیت یا التهاب سرشتی پوست است که می تواند از 2 ماهگی در شیرخوار ایجاد شده و تا کودکی نیز ادامه یابد.
از جمله موارد دیگری که نقش تغذیه بسیار مهم است ریزش موی خانمهای جوان می باشد که از جمله علل آن کم خونی های فقرآهن است.
بهتراست دختران نوجوان وجوان از مکملهای حاوی آهن استفاده نمایند تا دچار این نوع ریزش مو نشوند.
گاهی نیز کمبود آهن باعث تشدید ریزش موی آندروژنتیک فرد می شود که این موضوع نیز در خانمها مصداق دارد.
برخی بیماریهای پوستی با بعضی غذاها ممکن است تشدید یابد. مصداق بارزاین مورد در بیماری درماتیت هرپتیفرم است که یک بیماری تاولی با منشا ایمونولوژیک است که در سنین میانسالی و بیشتردرآقایان رخ می دهد.
دراین بیماری ممکن است فرد مبتلا، به گلوتن موجود درگندم و جو حساس باشد و با خوردن نان دچار تشدید بیماری خود شود.
دراین بیماران از رژیم های بدون گلوتن استفاده می شود که می تواند باعث شود که مقدار داروی بیماران نیز کمتر گردد و با مقدار کمتر دارو تحت کنترل قرار گیرند.
از جمله بیماریهای دیگر پوستی که می تواند با غذاها تشدید یابد می توان به کهیرآلرژیک اشاره نمود که ازجمله علل آن غذاها می باشد.
البته دادن رژیم غذایی شدیداً محدود کننده گاهی در کهیر مفید نبوده زیرا کهیر علل بسیار متنوعی دارد و احتمال اینکه غذاها باعث تشدید آن شوند خیلی زیاد نیست.
ازجمله غذاهایی که در کهیر توصیه می شود که استفاده نشود ، آجیل ، شکلات ، ماهی ، گوجه فرنگی ، سس ها و غذاهای کنسروی و حاوی نگهدارنده های غذایی مانند سوسیس و کالباس است.
برخی بیماریهای سیستمیک مانند دیابت نیز بعلت آنکه رژیم غذایی نامناسب ممکن است باعث تشدید بیماری اصلی و ایجاد عوارض پوستی شود قابل اهمیت هستند.
از جمله بیماریهای سیستمیک دیگر میتوان به فشارخون اشاره نمود که می تواند باعث زخمهای ساق پا و مچ پا شود و رژیم غذایی نیز در آن موثر است.
درمورد بیماری آکنه که بسیارشایع می باشد باید متذکر شد که هنوز نقش رژیم غذایی در بروز و یا تشدید بیماری ثابت نشده است.
اما درصورتی که بیمار با خوردن برخی غذاها مانند شکلات ، شیر ، آجیل و یا ادویه جات احساس میکند که بیماری اش تشدید می شود بهتر است ازخوردن چنین غذاهایی پرهیز نماید اما این توصیه شامل همه بیماران آکنه ای نمی شود.
درمورد خوردن شیر و تشدید آکنه بتازگی مقالاتی درتایید این مساله نوشته شده است اما بعلت آنکه شیریک ماده غذایی بسیار مفید می باشد شاید زود باشد که فرد دچارآکنه را از مصرف این ماده غذایی بسیار مفید منع نماییم.
خیلی از اوقات والدین بعلت آنکه گمان می کنند غذاهای خاصی باعث ضایعات پوستی فرزندشان است او را از خوردن برخی غذاها منع می کنند.
درصورتی که ضایعات پوستی بعلت حشره گزیدگی ویا حساسیت به حشرات می باشد درچنین مواردی بهتراست که با متخصص پوست مشورت شود تا دستور تغذیه ای خاصی به غلط داده نشود.
گاهی نیز نوجوانان و جوانان به توصیه همسالان خود بعلت ترس از تشدید جوشهای آکنه ای، ازخوردن بسیاری از غذاهای مفید منع می شوند که این نیز نادرست است زیرا سن جوانی سنی است که فرد باید تغذیه مناسب و با انواع غذاها داشته باشد تا از رشد وسلامت کافی برخوردار شود.
نقش غذاها در طراوت و شادابی موها نیز بطورکلی پذیرفته شده است اما اینکه دقیقاً چه نوع تغذیه ای باعث این حالات می شود هنوز بدرستی معلوم نیست.
در مجلات و روزنامه ها نکات بسیاری درمورد تغذیه مناسب جهت موها نوشته می شود که خیلی از آنها سندیت علمی ندارد.
اما درمورد ریزش موها گاهی استفاده از مکملهای تغذیه ای حاوی ویتامینها و مواد معدنی می تواند تا حدودی مفید باشد.
البته باید توجه داشت که بهرحال بهتر است با استفاده از غذاها این ویتامینها و املاح را تامین نمود اما در شرایطی که چنین کاری میسر نباشد می توان از مکملها نیز استفاده نمود.
اینکه روی ، ویتامین E ، سلنیوم و … تاچه حد در بهبود ریزش مو موثرند هنوز معلوم نیست اما درصورتی که رژیم غذایی فرد حاوی چنین موادی نباشد می توان با تجویز مکملهای حاوی اینها درکنار درمان اصلی به درمان فرد کمک نمود.
گاهی بسیاری از بیماران گمان می کنند که می توانند بدون استفاده از دارو وتنها با رژیم غذایی به درمان بیماری خود بپردازند که این باور باعث می گردد که نسبت به درمانهای دارویی بی اعتماد شده وباعث تشدید بیماری خود شوند.
باید خاطرنشان نمود که درصورتی که پزشک معالج نسبت به استفاده از داروی خاصی تاکید می کند حتماً نسبت به استفاده از آن باید جدیت نشان داد و البته در کنار آن نیز اگر بیمار مایل بود می تواند از رژیم غذایی مخصوصی تحت نظر متخصص تغذیه استفاده کند.
برخی از غذاها را در بعضی از بیماریها توصیه می کنیم، مثلاً غذاهای دریایی در بیماری پسوریازیس می تواند مفید باشد که این فایده می تواند مربوط به اسیدهای چرب غیراشباع موجود درماهیها و یا ویتامین E و یا A موجود دراین غذاهای دریایی باشد.
در مورد خشکی پوست و تیرگی دور چشمها که شکایت بسیاری از خانمها میباشد توصیه می شود از آب بیشتری درطول روز استفاده کنند.
در مورد خشکی پوست که هیدراتاسیون پوست مسلماً مفید بوده و در مورد تیرگی دورچشم نیز مصرف آب کافی باعث می شود که از گود افتادگی این ناحیه جلوگیری شده و در نتیجه تیرگی این منطقه کمتر مشخص شود.
در زمستانها که میل به آب خوردن درافراد کمتر است خشکی پوست نیز بعلت شرایط آب و هوایی بطور شایعتری رخ می دهد و مصرف کم آب باعث تشدید این خشکی می تواند بشود لذا در این زمانها مصرف آب کافی می تواند کمک کننده باشد.
دكتر محسن فیاض
نوشته رابطه تغذیه و داشتن پوستی سالم و شاداب اولین بار در ایران ناز. پدیدار شد.
[ad_2]